Ga naar content

Heeft mijn hond een gezonde ontlasting?

Wat kun je leren over de ontlasting van je hond? Wat is ontlasting precies en hoe komt deze tot stand? In dit artikel leggen we uit wat je kunt zien aan de ontlasting van je hond en hoe je de ontlasting van je hond dikker of harder kunt maken. De ontlasting van je hond is een eindproduct van de lange reis, die het voedsel aflegt tussen de bek van je hond, via de slokdarm en maag en door de darmen. De bruinige kleur van de drol ontstaat door verteringssappen, gal en bacteriën. De structuur, vorm en kleur van ontlasting van je hond kunnen verschillen. Bij een gezonde ontlasting hoeft je hond niet al te hard te persen en zal de drol niet erg stinken. Natuurlijk kan er een onaangenaam luchtje ontstaan, maar geen bijzonder sterke geur. Ook is de ideale drol stevig en blijven er geen restjes achter op de vacht van je huisdier.

 

Dunne ontlasting van je hond

Heeft je hond dunne ontlasting? Dan is er sprake van spuitdiarree. Spuitdiarree kan een onschuldige oorzaak hebben. Je hond heeft misschien iets verkeerds gegeten, iets dat bedorven was bijvoorbeeld of iets waar je hond niet aan gewend is. Acute diarree is vaak onschuldig en verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen tot een week. Wil je de ontlasting van je hond toch dikker of harder maken? Dan adviseren wij om actief op zoek te gaan naar de oorzaak. Ben je er achter gekomen dat de oorzaak in de voeding ligt? Dan is het heel verstandig om te gaan wisselen van voeding. Bij Nero Gold krijgen wij vaker consumenten die deze problematiek ervaren. In heel veel gevallen is onze Nero Gold Sensitive of onze Nero Pure Verse Kip een product dat vaak goed aanslaat bij de hond. Deze diervoeding is licht verteerbaar en bevordert een gezonde spijsvertering. Als je hond dunne ontlasting heeft en ook moet braken, koorts krijgt of erg traag wordt, is het verstandig om de dierenarts te bellen.

 

Chronische diarree

Aan de dunne ontlasting van je hond kan ook chronische diarree ten grondslag liggen. Er is sprake van chronische diarree, wanneer je hond dunne ontlasting heeft voor meer dan een week. Soms ontstaat chronische diarree door een allergie of overgevoeligheid. Het overstappen op hypoallergene diervoeding kan een oplossing zijn. Hypoallergene hondenbrokken bestaan uit één eiwitbron en één koolhydratenbron, waardoor je hond van zijn klachten af zou moeten zijn, als hij niet allergisch is voor één van deze voedingsstoffen. Speciaal voor gevoelige viervoeters ontwikkelden wij Nero Gold Sensitive. Ook onze Nero Pure lijn kan uitkomst bieden voor dieren met een allergie. Deze voedingslijn bootst het natuurlijke dieet van je hond na en bevat geen toegevoegde kleur-, geur- of smaakstoffen. Wil je voedingsadvies op maat om de ontlasting van je hond dikker of harder te maken? Dan kunnen de voedingsexperts van Nero Gold je helpen. Als je hond ondanks hypoallergene voeding last houdt van dunne ontlasting, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Vaak is er dan een onderliggend probleem, zoals bijv. een virus, parasiet,maagdarmontsteking, leveraandoening, alvleesklierprobleem of tumor.

 

Te zachte of te harde ontlasting

Een te harde of te zachte ontlasting van je hond duidt vaak op verkeerde voeding of een probleem met de spijsvertering. Heeft je hond incidenteel te harde of te zachte ontlasting, maar ziet de kleur er goed uit en ruikt de ontlasting niet te sterk? Dan is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Blijft de ontlasting langere tijd slap of te hard? Misschien is het een goed idee de voeding van je hond onder de loep te nemen en te kiezen voor producten, die een gezonde spijsvertering bevorderen. Bij Nero Gold ontwikkelden we speciale hondenbrokken, die tarwe en mais vrij zijn en een positief effect hebben op een gevoelige vertering. Probeer onze Nero Gold Hond Lam & Rijst, de Nero Pure Adult verse Kip, verse Lam of verse Zalm. Ook onze Nero Gold Hond Rendier & Nero Gold Hond Sensitive zijn aanraders als je de ontlasting van je hond dikker en harder wilt maken.

 

Naar de dierenarts

Maak je je zorgen over de ontlasting van je hond? Wil je professioneel advies en de zekerheid dat je hond geen onderliggende medische aandoeningen heeft? Dan is het verstandig om eerst een bezoek te brengen aan de dierenarts. Als je hond gezond is, kun je vervolgens kiezen voor een nieuw dieet. Schakel niet in één keer over, maar bouw het stapje voor stapje op. Het beste kun je hier minstens een week voor uittrekken, zodat de spijsvertering van je hond niet te heftig op de verandering reageert.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Meer over onze producten
Ook leuk om te lezen
Help, mijn hond heeft diarree
Lees meer
Wat te doen tegen een droge huid bij je hond?
Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte!