Ga naar content

Is je hond zichzelf constant aan het bijten of krabben? Likt je hond zichzelf de hele dag door, heeft hij een piepende ademhaling of verliest hij bovenmatig veel haar? Misschien heeft je hond wel een allergie! In dit artikel bespreken we de symptomen van allergie bij je hond, maar gaan we ook in op verschillende veelvoorkomende allergieën, zoals voedingsallergieën en vlooienallergie. Hoe kun je een allergie behadelen en het leven van je huisdier comfortabeler maken? Als eigenaar wil je natuurlijk het beste voor je viervoeter en daar hoort verstandig omgaan met allergieën zeker ook bij. Daarom delen wij belangrijke tips en vertellen we ook hoe je een allergie bij je hond kunt laten vaststellen.

 

Symptomen van allergie bij je hond

Heeft je hond jeuk en is hij constant zijn poten aan het bijten, likken of krabben? Dan zou hij heel goed allergisch kunnen zijn. Dit hoeft overigens niet. Jeuk kan ook tal van andere oorzaken hebben, zoals een droge huid, vlooien of een infectie. Naast jeuk zijn ook haarverlies, huidproblemen, diarree, aanhoudende oor infectie, hoesten, niesen, vieze luchtjes, overgeven en een piepende ademhaling symptomen van een allergie bij je hond. De meest voorkomende allergie bij honden is vlooienallergie, maar ook voedselallergie komt regelmatig voor. hierbij kun je denken aan een allergie voor graan, kip of zalm. Andere bekende allergieën zijn inhalatie-allergie en contact-allergie. In de volgende paragrafen bespreken we de verschillende soorten allergieën en de mogelijke oplossingen.

 

Vlooienallergie

Ongeveer de helft van de honden met een allergie hebben een vlooienallergie. Dat wil zeggen dat het speeksel van vlooien zorgt voor een allergische reactie. Een vlooienallergie verergert naarmate je hond vaker in aanraking komt met vlooien. Je kunt hem het beste levenslang beschermen tegen de blootstelling aan vlooien. Een vlooienallergie geeft met name veel jeuk. Om zeker te weten dat je hond een vlooienallergie heeft, moet je langs de dierenarts gaan. Met een huidtest kun je de allergie van je hond laten vaststellen. Het beste kun je een vlooienbestrijdingsmiddel gebruiken voor je hond en je huis behandelen met omgevingsspray. Zo minimaliseer je de momenten, waarop je huisdier in contact komt met het speeksel van vlooien.

 

Voedselallergie

Wanneer er sprake is van een voedselallergie, heeft je hond vaak last van huidproblemen en jeuk. Ook winderigheid, diarree en overgeven zijn symptomen van een voedselallergie bij je hond. Het is lastig om een voedselallergie vast te stellen bij je hond. Het beste kun je hypoallergene hondenbrokken aanschaffen op basis van één eiwitbron. Zo kun je door middel van eliminatie vaststellen, waar je hond allergisch voor is. Vaak gaat het om een graan allergie, een allergie voor kip of zalm. De hypoallergene brokken van Nero Gold zijn graan vrij en bevatten altijd één eiwitbron. Heb je onze Nero Gold Rendier & Aardappel of Nero Gold Sensitive weleens geprobeerd?

 

Omgevingsallergie

Het woord zegt het al, maar een inhalatie-allergie komt tot uiting bij het inademen van bepaalde stoffen. Vaak leidt dit tot jeuk, maar ook roodheid en schilferigheid van poten, oksels, romp en oren zijn symptomen van een inhalatie-allergie bij je hond. Door middel van een bloedonderzoek of huidonderzoek kan een dierenarts een inhalatie-allergie bij je hond vaststellen. Hoe kun je de vervelendste symptomen van dit type allergie voorkomen? Als je hond overgevoelig is voor huisstofmijt, kun je het beste op 95 graden gaan wassen. Een mijt kan niet overleven bij deze temperatuur. Vooral de hondenmand en de kussens waarop je hond graag ligt, zijn een bron voor allergenen. Schaf geen hondenmand van paardenhaar aan. Paardenhaar absorbeert vocht en daar houden mijten juist van! Ook is het verstandig regelmatig te stofzuigen en je hond niet in jouw slaapkamer te laten slapen.

 

Contact-allergie

Net als mensen, kunnen honden last hebben van een contact-allergie. Het woord zegt het al, maar een contactallergie ontstaat doordat je hond in aanraking komt met een bepaalde stof. Vaak krijgt de hond last van jeuk op het moment dat hij in aanraking komt met een bepaalde stof. Ook kunnen huidproblemen of chronische oorontstekingen optreden. Als je bij de dierenarts komt met de verdenking van een contact-allergie, zal hij eerst onderzoeken of je hond geen vlooien- of voedselallergie heeft. Als je hond echt een contact-allergie blijkt te hebben, dan doe je er vanzelfsprekend verstandig aan om contact met dit materiaal te voorkomen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Meer over onze producten
Ook leuk om te lezen
Hondenbrokken: kies je voor geperst of ga je voor geëxtrudeerd?
Lees meer
Alles over jeuk bij honden
Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte!