Ga naar content

Tegenwoordig lijken allergieën steeds vaker voor te komen, ook bij onze huisdieren.

 

Onze voedingsdeskundige ontvangt veel vragen vanuit consumenten over allergieën, welke voeding het beste geschikt is? Zijn honden of katten allergisch voor specifieke ingrediënten?

Wanneer een hond of kat last heeft van een allergie, dan reageert het lichaam met een afweerreactie waar normaal gesproken deze niet zou ontstaan. Antistoffen worden aangemaakt in het lichaam van de hond of kat tegen ziektekiemen zoals bacteriën of virussen. Met een allergie worden deze antistoffen ook aangemaakt voor niet ziekteverwekkende stoffen zoals pollen of ingrediënten in voeding. 

 

Veruit de meeste allergieën uiten zich door huid en vacht problemen en jeuk bij honden en katten.

Wil je weten welk voer het beste bij jouw huisdier past?
Start de keuzehulp

Invullen duurt ongeveer 1 minuut

Tussen de 3% en 15% van de honden en katten heeft een vorm van een allergie. 

 

 

Allergieën kunnen opgedeeld worden in 4 groepen:

 

  1. Contactallergie
  2. Voedselallergie
  3. Vlooien allergie
  4. Omgevingsallergie (atopie) 

 

 

1. Contactallergie

Met een contactallergie is je hond of kat allergisch wanneer deze bepaalde zaken aanraakt in en rondom het huis, bijv. schoonmaakmiddelen, vloerkleed of een (rubberen) etensbak. De jeuk van een contactallergie zal bij je hond of kat ontstaan op plekken waarmee hij contact heeft gemaakt, met bijv. een etensbak zal de jeuk ontstaan bij zijn bek. Met een allergie voor schoonmaakmiddelen bevindt de jeuk zich vaak aan de onderzijde bij je hond. Een contactallergie is een zeldzame allergie bij honden of katten.

 

2. Voedselallergie

Met een voedselallergie is je hond of kat allergisch voor één of meerdere ingrediënten. Wanneer je hond of kat een voedselallergie heeft krijgt deze continu last van jeuk en/of huid en vacht problemen. Ongeveer 10% van de honden heeft een voedselallergie. Het is vaak moeilijk vast te stellen voor welke ingredient(en) je hond allergisch is. Vaak is het een proces van eliminatie om uit te vinden waar je hond allergisch voor is.

 

3. Vlooienallergie

Belangrijk, voor te beginnen met onderzoeken waar je hond of kat allergisch voor is, is om uit te sluiten dat je hond of kat geen last heeft van vlooien. Vlooien zijn namelijk de meest voorkomende oorzaak dat je hond of kat last heeft van jeuk.

Voor honden of katten met een vlooienallergie kan één beet van een vlo zorgen voor ernstige jeuk, je hond of kat reageert namelijk op het speeksel van de vlo. Behandel je hond of kat met een goed antivlooien middel en behandel ook gelijk het huis, de ligplek en de auto.

 

4. Omgevingsallergie (atopie)

Dit is een verzamelnaam voor huidallergieën welke veroorzaakt worden door stoffen in de omgeving, het is te vergelijken met de hooikoorts bij mensen. Bij een hond of katten uit zich dit in huid en vacht problemen, een hond of kat heeft vaak jeuk bij zijn bek, oren en poten, oksels en liezen. Sommige klachten zijn seizoengebonden en deze allergieën komen het vaakst voor bij jonge honden in de leeftijd van 1 tot 4 jaar. Je hond of kat zal last hebben van jeuk en kale plekken door het krabben en likken. Bij honden zien we atopie vaker bij specifieke rassen bijv. West Highland Terrier, Jack Russel en Herders. 

 

Het achterhalen van de allergie bij je hond of kat is een ontzettend lange en ingewikkelde zoektocht.
Begonnen wordt met het onderzoeken van je hond of kat op vlooien, mijt en/of schurft.
Mocht dit worden uitgesloten zal worden overgegaan op een hypo allergeen dieet voor je hond of kat.
Wanneer dat de klachten bij je hond blijven aanhouden zal worden onderzocht of je hond of kat een omgevingsallergie heeft door middel van bloed- en huidtesten.
Indien dit niet zal leiden tot een diagnose zal als laatste je hond of kat onderzocht worden op eventuele andere oorzaken zoals bijv. een auto immuunziekte.
Vaak wordt na deze lange zoektocht een oorzaak gevonden van de allergische reactie bij je hond of kat, maar dit is wel een lang en ingewikkeld proces. 

Hoe zorg je dat je hond lekker in zijn vel zit? Schrijf je in voor 4 informatieve mails
Meer over onze producten
Bijbehorende producten

Nero Gold Hond Sensitive

8,49
Op voorraad
  • Een gevoelige vertering en/of een gevoelige vacht
  • Op basis van kalkoen en rijst
  • Gluten vrij, tarwe vrij en mais vrij
Bekijk product
Shoppen
Ook leuk om te lezen
4 oorzaken van diarree bij de hond
Lees meer
Voedselallergie bij honden of katten
Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte!