Ga naar content

Het voorjaar is aangebroken met heerlijke warme temperaturen, lekker naar het strand of genieten van het water. In de zomer maanden genieten we meer van het buitenleven, maar hoe ervaart je huisdier deze? Dieren hebben vaak geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij mensen dat kunnen.

Oververhitting kan heel gevaarlijk zijn voor je huisdier.

Wil je weten welk voer het beste bij jouw huisdier past?
Start de keuzehulp

Invullen duurt ongeveer 1 minuut

Honden

Honden hebben alleen zweetkliertjes zitten in hun voetzooltjes en kunnen warmte kwijt door middel van hijgen, tevens werk de vacht van een hond vaak isolerend, zodoende hebben honden het snel warm in de zomer.

Zorg dat je hond altijd een plekje heeft in de schaduw bij warm weer, laat je hond NOOIT alleen achter in de caravan, tent of auto, ook niet voor heel eventjes.

Honden die van zwemmen houden, dit is een prima manier om af te koelen voor je hond. Hou wel goed in de gaten dat je hond niet uren in het water speelt en zo teveel water binnen krijgt, teveel water drinken kan leiden tot watervergiftiging bij je hond. Let daarnaast bij openbaar water op de kwaliteit van het water en pas op voor blauwalg en botulisme. Ideaal voor je hond is een klein zwembadje in de tuin en het liefst op een plek in de schaduw.

Zorg daarnaast dat je hond altijd voldoende vers drinkwater tot beschikking heeft.

Voor met de zomer zijn voor honden ook speciale koelteproducten verkrijgbaar zoals bijv. een koelhalsband. Deze halsbanden zijn gevuld met materiaal dat koud water absorbeert en deze koelte voor een langere periode kan vast houden, erg handig voor een autoritje met je hond.

Voor honden met een dunne vacht is het belangrijk om goed op te letten met verbranding en dun behaarde plekken eventueel in te smeren met zonnebrandcrème.

Maak geen lange wandelingen met je hond in de hitte, plan deze wandelingen het liefst aan het begin of aan het einde van de dag. Ga ook niet met je hond in de hitte fietsen.

De voetzooltjes van hond zijn gevoelig, ga niet met warme temperaturen over het asfalt of warm zand lopen. Hieronder een tabel met de gevoelstemperaturen van het asfalt voor je hond bij directe zon en geen wind:

hondenpoot verbrand asfalt

Temperatuur asfalt voor je hond

Buitentemperatuur           

Temperatuur asfalt         

25 graden 51,6 graden
30 graden 57,2 graden
30,5 graden 61,7 graden

 

Bij 41 graden kan de huid van je hond beschadigen in slechts 60 seconden. 

 

Ook snuitbanden en muilkorven kunnen ervoor zorgen dat je hond niet goed kan hijgen en zo ook zijn warmte niet goed kwijt kan, gebruik bij warme temperaturen liever geen snuitbanden of muilkorven bij je hond.

hond warm weer

 

Katten

Als je ervoor zorgt dat je kat naar binnen kan of een plekje in de schaduw heeft dan zoekt een kat vanuit zichzelf vaak een koel plekje op als deze het warm krijgt. Ook bij een kat geldt dat je hem met warmte NOOIT alleen achter moet laten in bijv. een caravan of auto.

Belangrijk met katten is de voeding en dan met name natvoer, laat het natvoer van je kat geen uren buiten de koelkast staan met het warme weer. Het voedsel bederft makkelijk en trekt vliegjes aan die hun eitjes in het voer gaan leggen. Met warme temperaturen is het daarom beter om wat brokjes neer te zetten voor je kat.

Ook katten kunnen gemakkelijk verbranden op de dunbehaarde plekken, bijv. de neus en de neusbrug, plekken op de buik en bij de oren. Voor katten die veel buiten zijn raden wij aan om deze in te smeren met zonnebrandcrème.

kat warm weer

 

Oververhitting bij je hond of kat

Natuurlijk kan het ondanks de bovenstaande maatregelen voorkomen dat je hond of kat het te warm heeft, hoe merkt je dit bij je huisdier?

Wanneer je hond of kat oververhit is zal deze warm aanvoelen, snel gaan ademen, zijn de slijmvliezen rood, je huisdier wil vaak niet eten en is lusteloos. Daarnaast kunnen honden ook gaan braken.


Wanneer je ziet dat je hond of kat het te warm heeft, help deze dan met afkoelen. Je kunt je hond of kat nat maken met koel water, begin met de kop, de oren, de hals en de poten van je huisdier. Gebruik hiervoor lauw water en geen ijskoud water, van ijskoud water trekken de bloedvaten samen waardoor het nog moeilijker wordt voor je huisdier om af te koelen. Gebruik altijd lauw water.

Ga met je hond of kat naar een plek in de schaduw om af te koelen en zorg voor voldoende vers drinkwater. Ook voor het drinkwater geen ijskoud water gebruiken en zorg dat je hond of kat niet teveel water drink in één keer. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Meer over onze producten
Bijbehorende producten

Nero Gold 100% vlees trainers 70 gr.

6,99
Op voorraad
  • 100% vlees of vis
  • 100% natuurlijk
  • 13 verschillende smaken
Bekijk product
Shoppen
Ook leuk om te lezen
Grasaar bij je hond, wat te doen?
Lees meer
Is een verpakking dierenvoeding misleidend?
Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte!